ВО "Свобода"

29 березня
Трудовий кодекс ‒ диктант від олігархів

"Узаконене спостереження дасть змогу роботодавцеві психологічно тиснути на своїх робітників…".

Кодекс законів про працю України (КЗпП), нормами якого послуговуються й донині, набрав юридичної сили ще 1972 року. Після 1991-го, зі здобуттям Незалежності, чинний політикум не припиняє маніпулювати ухваленням нового Трудового кодексу. Українцям уже встигли "напророчити" сієсту посеред спекотного робочого дня, збільшення щорічної відпустки, а тепер обіцяють ще й звільнення від сплати судового збору.

ТА ХОЧ БИ ЯКУ СОЛОДКУ оболонку обирали численні розробники ТК, пігулка так і лишається отруйною. "Антисоціальний кодекс", "Новітня панщина", "Якщо не рабство, то, напевно, кріпацтво" ‒ до таких висновків доходять експерти, аналізуючи проект так званого нового Трудового кодексу України.

Як пише лідер ВО "Свобода" Олег ТЯГНИБОК на своєму блозі на "УП", цей законопроект суттєво звужує права українців та гарантії діяльності профспілок. Відповідно до тексту документа, фактично скасовано 40-годинний робочий тиждень. Завдяки цьому роботодавці матимуть право примушувати працівників працювати понад норму без додаткової оплати. Також роботодавці отримають право вести відеоспостереження за працівниками, прослуховувати робочі місця та контролювати працівників за допомогою інших технічних засобів.

Націоналіст наголошує на ще одному цікавому моменті, який більшість старається замовчувати: проект Трудового кодексу значно менш соціально справедливий, ніж чинний Кодекс законів про працю України. "Але зауважте, саме КЗпП буде далі чинний на тимчасово окупованих територіях ‒ в т.зв. ДНР/ЛНР. Це "Опозиційний блок" ‒ співавтори законопроекту ‒ так хочуть, щоб московські пропагандисти мали ще один козир: щоб на окупованих територіях у працівників формально було більше прав, ніж на підконтрольних уряду!" ‒ робить висновок Олег Тягнибок, наголошуючи, що ВО "Свобода" категорично проти проекту Трудового кодексу, написаного під диктування олігархів.

Про те, чим іще небезпечний проект нового ТК і чим він може загрожувати Україні, спілкуємося з керівником Дніпропетровської обласної організації Всеукраїнської професійної спілки "Свобода Праці", очільником її юридичної служби Ігорем ТОКОВЕНКОМ (на фото). Ігор починає з того, що проект цього ТК ‒ реінкарнація проекту, який раніше розробляла Партія регіонів:

‒ Текст цього, так би мовити, "нового ТК", чисто регіоналівський, який хотіли проштовхнути ще за Януковича. Але тоді регіонали злякалися, що втратять підтримку робітників сходу та півдня України, на яких робили ставку. З цієї причини текст зняли з розгляду.

Зараз, коли Крим підло захоплено, а на Донбасі триває війна, ‒ карта електоральних вподобань суттєво змінилася. Тому в 2015-му цей проект повернули до життя представники "БПП", "Опозиційного блоку" та "Народного фронту". Уже проголосували за нього в першому читанні.

Тепер щодо мінусів. Найперше: це дуже суттєве обмеження прав профспілок, які захищають інтереси українського робітництва. Ще до кінця не відомо, який обсяг прав буде в остаточному проекті ТК, що буде винесено на друге читання. Та вже зараз зрозуміло, що перелік підстав, за якими працівника можуть звільнити, збільшать, а перелік підстав, за якими звільнення узгоджуватимуть з профспілкою, ‒ скоротять.

Якщо цей проект ухвалять, то всі, кого наша профспілка "Свобода Праці" поновила на своїх робочих місцях торік, можуть знову бути звільнені.

Друге. Впроваджують таке поняття, як ненормований робочий час. В чинному КЗпП вказано, що норма робочого часу ‒ 40 годин на тиждень. Зараз олігархи хочуть домогтися, щоб працівників системно залучали до роботи понаднормово без узгодження з профспілкою та навіть без згоди самого працівника. Фактично це може призвести до 12-годинного робочого дня при 5-6 денному робочому тижневі.

Встановлено, що за роботу понад норму робітник повинен отримати або додаткову оплату, або додаткову відпустку. Але проблема в тому, що не встановлено мінімуму цієї винагороди. Можливо, людей змусять працювати по 60 годин на тиждень, а за це вони отримають лише один день додаткової відпустки. Зрозуміло, що це абсолютно непропорційна компенсація. Приховане скасування 40-годинного робочого тижня ‒ це повний нонсенс в усіх європейських та інших розвинених країнах світу. А скандинави взагалі працюють до 30 годин на тиждень.

Третій мінус ‒ впровадження системи спостереження за працівником без його згоди. Його просто потрібно повідомити, себто просто поставити перед фактом. Український політикум хоче узаконити відеоспостереження за працівниками, прослуховування їхніх робочих місць, контроль працівників за допомогою інших технічних засобів.

Узаконене спостереження дасть змогу роботодавцеві психологічно тиснути на своїх робітників, а також нацьковувати людей одне на одного. Це справжнісінький олігархічний тоталітаризм і варварство.

Нардеп-свободівець Юрій Левченко пропонував взагалі скасувати цю норму. На це голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова ("Народний фронт") заявила, що спостереження потрібне на виробництвах де, наприклад, друкують гроші, виготовляють ювелірку тощо. Та будь ласка, але пропишіть вичерпний перелік випадків, коли можна застосовувати спостереження, у самому законі. Цю пропозицію відкинули повністю. Чому? Бо потрібна не сама превенція крадіжок, а тоталітарний контроль над працівниками, щоб тримати їх у напіврабському становищі.

Четверте. У проекті Трудового кодексу є ціла низка норм, що передбачають матеріальну відповідальність і навіть звільнення за розголошення комерційної таємниці роботодавця. Водночас самé визначення "комерційної таємниці" абсолютно розмите. До конфіденційної можуть зарахувати рівень оплати праці, умови праці, порушення охорони праці. Та все що завгодно…

‒ Якщо в проекті ТК стільки негативних моментів, то які шанси, що розробникам таки вдасться його "протягнути"?

‒ Шанси є, і це викликає відверте занепокоєння. Проблема в тому, що жоден з великих ЗМІ не написав, що олігархічні депутати протиснули рабський Трудовий кодекс через комітет на друге читання. Були камери, були журналісти, а висвітлення проблеми немає. Все очевидно ‒ олігархи прагнуть зробити все тишком-нишком. Крадькома. Потай від українського робітництва, яке може зрозуміти, що голосувало за людей, які є їхніми чи не найбільшими ворогами.

Була цікава ситуація, коли журналіст видання, пов'язаного з "Самопоміччю", хотів узяти в мене інтерв'ю стосовно законопроекту. Згодом він передзвонив ‒ казав, що інтерв'ю не буде, бо головний редактор заборонив друкувати такий матеріал.

"Самопоміч" вдає, що вагається, чи потрібно голосувати за цей проект, хоча представники цієї політичної сили в Комітеті соціальної політики голосували за винесення його на розгляд ВРУ. У першому читанні частина "Самопомочі" голосувала "за". Така ситуація може повторитися…

‒ Які можливі наслідки ухвалення такого ТК?

‒ Одна з найбільших загроз ‒ посилення трудової міграції з України. Якщо раніше люди їхали у Чехію, Польщу, Італію переважно з західних областей, то тепер туди активно мігрує вже вся країна. Через величезну інфляцію, спричинену непомірними апетитами олігархів, купівельна спроможність зарплат простих українців суттєво впала. Цього не здатен змінити незначний ріст мінімалки.

Якщо до зубожіння додати ще й тоталітарний контроль роботодавців, це призведе до однієї з двох форм соціального протесту: тихої або гучної. Люди скажуть: "Та ну його", ‒ і покинуть країну. Це тиха. Або ж відбудеться соціальний вибух. Наслідки гучного протесту можуть бути найрізноманітнішими. Це може бути й соціально-націоналістична революція, з якої постане нова справжня Україна, а можливо, протест знову стане маніпулятивним явищем, що його український олігархат використає на свою користь.

‒ Чи можна говорити про політичні наслідки для тих, хто "просуває" антинародний кодекс?

‒ Є така приказка: "Руку, яка відбирає правá, відрубають". Це добре розуміють ті, котрі просувають кодекс. Думаю, пропрезидентська сила вважає, що "Народний фронт" загалом та Денісова зокрема уже своє "відпрацювали", тому їх і виштовхують на передні позиції. Зрозуміло, що вирішальними будуть голоси від "БПП" та голос самого Президента, який завжди може накласти вето.

Найцікавіше, що "Опоблок" взагалі сидить тихо і смиренно… Михайло Папієв після першого читання навіть відмовився від співавторства в законопроекті, але до другого читання вніс десятки правок, зокрема й такі, від яких той Кодекс іще гірший…

Розмовляв Ігор ХРИПЛИВИЙ. Газета ВО "Свобода"